Jaký je nejlepší způsob pěstování levandule?

Levandule je velmi oblíbená rostlina po celém světě. Vyplatí se ho mít na zahradě. Krásně vypadá a voní a je mimořádně prospěšný pro celé přírodní prostředí a ekosystém.

Levandule je výbornou potravou pro včely. Je však potřeba vědět, jak se o něj správně starat, aby pěkně rostl a kvetl.

Seznam potřebných produktů:

  • sazenice levandule
  • zahradnická lopata
  • oblázky nebo hrubý štěrk k odvodnění substrátu
  • hrnec
  • prořezávač

Levandule hranatá: stručná charakteristika

Levandule hranatá je velmi známá a horlivě pěstovaná rostlina po celém světě. Dá se najít pod jinými názvy, jako je levandule nebo levandule. Pochází ze Středozemního moře. Vyrábí se z něj levandulový olej, který se využívá v aromaterapii, protože uvolňuje stres a napětí.

Levandule úzkolistá dosahuje výšky přibližně 50 cm. Tvoří krásné kompaktní trsy a jeho stonky a listy jsou pokryty stříbrnými chloupky. Kvete obvykle fialově nebo fialově. Existují také odrůdy, které mají růžové nebo bílé květy.

Jaké požadavky má levandule úzkolistá? Kde a jak je nejlepší ji zasadit?

Levandule hranatá má ráda slunné stanoviště. Pěkně poroste v suché a propustné půdě, která obsahuje hodně vápníku. Levandule nesnáší těžké, hlinité půdy a místa, kde se po dešti shromažďuje voda. Nejlepší pH půdy pro něj je od 6,0 do 8,0. Je to rostlina poměrně odolná vůči suchu. Nesnese vlhnutí kořenů. Při pěstování levandule byste proto měli zajistit správné odvodnění půdy. Pokud se pěstuje v nádobách nebo květináčích, musíte také zajistit správnou drenáž.

Hranatá levandule je schopna odolat mírnému mrazu. Pokud se ale očekávají výrazné poklesy teplot, je lepší ji přikrýt, aby nemrzla. Není potřeba přihnojovat – rostlina má nízké nároky na výživu. Nesnáší čerstvý hnůj a vysoké dávky hnojiva.

Levandule krásně voní a je to medonosná rostlina. Na záhonech vypadá dobře spolu s růžemi a buxusy. Lze ji vysadit na okraje skalek či záhonů nebo pěstovat společně s jinými rostlinami na terase či balkoně. Levanduli hranaté se bude dobře dařit v půdě po stavbě domu, kde je hodně vápníku. Rostliny sázíme každých 50 cm (pokud vytvoříme okraj každých 35 cm), o 5 cm hlouběji, než rostly v nádobách - díky tomu se po mrazivé zimě více rozvětví a snáze obrostou.

Přezimování levandule úzkolisté je možné přikrytím báze výhonů vrstvou (5 cm) světlé kůry nebo suchého listí v pozdním podzimu. 

Jak stříhat levanduli úzkolistou?

Dobrou zahradnickou praxí je stříhat levanduli každý rok. Nejlepší je to udělat v září, kdy rostlina dokvétá. Toto ošetření lze provést i brzy na jaře, než levandule zahájí vegetační období. Měl by být seříznut o ⅓ své výšky. Nedostatek řezu způsobí, že rostlina ztratí svůj kompaktní tvar a začne vypadat nevzhledně. Vyplatí se mulčovat drobnými, světlými oblázky, které odrážejí sluneční světlo. Díky této úpravě nenavlhnou listy levandule a předejde se riziku houbových chorob.

Levandule hranolistá a francouzská – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Dvě nejoblíbenější odrůdy jsou levandule úzkolistá a levandule francouzská. První z nich se také nazývá léčivý nebo vonný. Pěstuje se jako okrasná rostlina nebo pro bylinné účely. Vyznačuje se tím, že roste v kompaktních trsech. Má stříbrné a úzké listy a fialové květy. Vyznačuje se charakteristickou vůní.

Francouzská levandule je neméně oblíbenou odrůdou levandule. Je modré, bílé nebo růžové barvy. Rostlina kvete v podobě klasů z drobných kvítků. Nejčastěji dosahuje výšky kolem 50 cm. Má také krásnou charakteristickou vůni, ale mnohem méně intenzivní než levandule.

Jaké další odrůdy si můžete vysadit na zahradě?

  • levandule 'Hidcote' nebo 'Hidcote Blue'
  • levandule 'Hidcote Pink'
  • levandule 'Alba'
  • levandule 'Dwarf Blue'
  • levandule 'Essence Purple'
  • levandule "Munstead"

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jaký je nejlepší způsob pěstování levandule?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jaký je nejlepší způsob pěstování levandule?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jaký je nejlepší způsob pěstování levandule?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jaký je nejlepší způsob pěstování levandule?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jaký je nejlepší způsob pěstování levandule?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Jaký je nejlepší způsob pěstování levandule?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.