Produktové dotazy: 730 829 745

Září na zahradě – jaké práce se vyplatí dělat v posledních teplých dnech?

V teplém podzimu zahrady vybízejí k relaxaci a jsou bohaté na jablka, hrušky, první dýně a mnoho další zeleniny a ovoce. Podmínky jsou příznivé i pro provádění důležitých prací, díky nimž se ovocné stromy a záhony připravují na zimu. Jak naplánovat září na zahradě?

Na podzimní zahradě dozrávají jablka, hrušky, aronie a švestky. Toto je skvělý čas na sklizeň a výrobu konzerv na zimu. Při sklizni se také musíte zbavit sušeného a nahnilého ovoce, které by se mohlo stát zdrojem chorob stromů. Co je ještě potřeba udělat?

Seznam potřebných produktů:

Práce na zahradě v září - péče o ovocné stromy a záhony

V druhé polovině měsíce, kdy keře maliníku a ostružiníku přestanou plodit, můžete zastřihnout jejich suché výhony. Důležitou součástí zahradních prací v září je péče o zeleninové záhony. Všechny plodiny (mrkev, zelené fazolky, řepa a další zelenina vysazená na zahradě) by měly být průběžně sklízeny a organické zbytky by měly být umístěny na kompost.

Po zářijové sklizni zeleniny můžete začít s vápněním půdy, abyste snížili její kyselost. Pokud použití vápenatého hnojiva není nutné, jednoduše záhony zryjte a půdu smíchejte s organickým hnojivem. Podzimní hnojiva obsahují značné množství fosforu a draslíku, dále železo, hořčík, síru a vápník. Dusík je však přítomen v zanedbatelném množství. Tento kvantitativní poměr zajišťuje správnou přípravu rostlin na zimu: kořenový systém se posiluje a výhonky keřů, stromů a keřů před zimou dřevnatí. Rostliny se stávají odolnější vůči chorobám, škůdcům a mrazu.

Září na zahradě – jak pečovat o okrasné rostliny?

Další etapou práce je péče o okrasné rostliny. V září byste měli svůj živý plot naposledy zastřihnout a přestat ho hnojit. Vždy však musíte pamatovat na zalévání rostlin, včetně jehličnanů – nároky na hydrataci se snižují jen nepatrně. Na začátku podzimu se vyplatí postarat se o přesazování a množení rostlin. To je ideální čas na rozdělení silně vzrostlých pivoněk, pomněnek a karafiátů, které jako víceleté rostliny mohou zimovat v zemi.

V září je potřeba ze zahrady vykopat rostliny, které by neměly zimovat v zemi, např. jiřiny, mečíky, begónie a cannas. Před prvními mrazíky byste také měli vykopat blanokřídlé, paniculata, sasanky, pryskyřníky a ixie. Po vykopání je nejlepší je uložit do chladného sklepa. V září můžete sbírat i zralá semena z odkvetlých květů. Tímto způsobem se získávají semena kosmu, měsíčku a třapatky, která se na jaře znovu vysévají.

První mrazy mohou nastat v září. Zelenina v zemi je ne vždy dobře snáší. Můžete použít ploché kryty z perforované fólie nebo agrotextilie nebo pomocí kovových či plastových konzol vytvořit konstrukci, která umožní získat nízký fóliový tunel.

Co zasadit na podzim na zahradu?

Zdálo by se, že září není nejvhodnější doba na setí, ale pár rostlin může mít ještě šanci vyrůst. Jako meziplodiny se nejlépe hodí zelenina s krátkou vegetační dobou. Co se vyplatí zasadit v září? Vybrat si můžete například rukolu, špenát, hlávkový salát, ředkvičku, kedlubnu, zelené fazolky, čínské zelí, pažitku a petrželku. Jen se ujistěte, že jsou vaše rostliny dobře hydratované, aby před zimou sklidily bohatou sklizeň. Zelenina doporučovaná jako krycí plodiny dobře snáší první podzimní mrazíky a rychle dozrává. Jen nezapomeňte, že rostliny patřící do stejné čeledi (např. zelí) nesmíte vysévat přímo po sobě.

Druhá polovina září je ten pravý čas na umístění mrazuvzdorných cibulovin do půdy, která na jaře vykvete. Na podzim se vyplatí zasadit do květinové zahrady tulipány, sněženky, krokusy, hyacinty a hroznové hyacinty. Pro výsadbu vybírejte zdravé cibuloviny.Před výsadbou je nezapomeňte namočit do fungicidu. Vyplatí se zasadit je do speciálních košů, které tato „chutná sousta“ ochrání před hlodavci. K ochraně rostlin před mrazem stačí při prvních mrazech přikrýt půdu mulčem.

Září na zahradě – ideální čas pro instalaci nového trávníku

Podzimní zahrada se pomalu připravuje na zimní odpočinek. Již v září se však vyplatí zamyslet se nad podobou jarní úpravy zahrady a naplánovat založení nového trávníku. Ve vybrané části zahrady zeminu důkladně zryjte, urovnejte a zhutněte pomocí zahradního válce. Těžké hlinité půdy je potřeba kypřít pískem a kompostem, písčité zase hnojit humusem.

Na připravený substrát lze vysévat trávu – na 100 m2 je potřeba minimálně 3 kg semen. Po rovnoměrném pokrytí země semena zakryjte tenkou vrstvou zeminy a znovu je zhutněte válečkem. Tráva vzejde asi po 2-3 týdnech a zkrášlí zahradu v září a následujících podzimních měsících.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Září na zahradě – jaké práce se vyplatí dělat v posledních teplých dnech?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Září na zahradě – jaké práce se vyplatí dělat v posledních teplých dnech?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Září na zahradě – jaké práce se vyplatí dělat v posledních teplých dnech?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Září na zahradě – jaké práce se vyplatí dělat v posledních teplých dnech?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Září na zahradě – jaké práce se vyplatí dělat v posledních teplých dnech?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Září na zahradě – jaké práce se vyplatí dělat v posledních teplých dnech?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.