Produktové dotazy: 730 829 745

Jak sbírat dešťovou vodu a jakou vybrat nádrž?

Shromažďování dešťové vody z okapu je snadné a výhody zachycené dešťové vody jsou docela velké. Vše, co musíte udělat, je shromažďovat dešťovou vodu do vhodných nádrží a poté ji použít k zalévání zahrady nebo k domácím pracím.

Nikdo z nás nechce, aby dešťová voda zaplavovala stěny domu, a proto je v každém objektu instalován účinný okapový systém. Díky okapům je dešťová voda odváděna ze střechy do kanalizace nebo septiku. Efektivně lze využít i dešťovou vodu stékající z okapů a snížit tak účty za pitnou vodu.

Způsoby sběru dešťové vody

Dešťová voda může být shromažďována pod zemí nebo nad zemí, v závislosti na typu nádrže.

  • Podzemní instalace pro sběr dešťové vody - jedná se o sběr dešťové vody do speciálních nádrží umístěných pod zemí. Obvykle se jedná o vsakovací boxy nebo absorpční jímky. Vyplatí se svěřit vytvoření instalace sběru dešťové vody s podzemní nádrží odborníkům.
  • Sběr dešťové vody do nadzemní nádrže je jednoduché řešení, které úspěšně zvládnete svépomocí. Pro sběr dešťové vody stačí umístit vhodnou nádrž na výstup svodu, ze kterého voda stéká ze střechy. 

Jakou nádrž použít pro sběr dešťové vody z okapů?

Dešťovou vodu ze střechy můžete zachycovat do různých typů nadzemních nádrží umístěných v blízkosti domu. Jejich výběr závisí na tom, jaké množství vody chcete sbírat a k jakému účelu ji chcete používat. Na trhu jsou k dispozici nádoby na dešťovou vodu s objemem od 250 až po 2000 litrů. Vodu z nádrže můžete čerpat pomocí kohoutku nebo k ní připojeného tlakového čerpadla a poté ji distribuovat například zahradní hadicí. Některé modely umožňují přímé připojení zahradní hadice. K uskladnění dešťové vody můžete použít i jakýkoli sud a vodu z něj odčerpat ponorným čerpadlem. 

Nádrže na dešťovou vodu by měly být vyrobeny z odolného materiálu odolného vůči nepříznivým povětrnostním vlivům. Z tohoto důvodu se nejčastěji volí plastové nádoby. Vyplatí se věnovat pozornost tomu, zda má nádrž těsný kryt, který ochrání vodu před znečištěním. Kromě standardních verzí nádrží na dešťovou vodu, které svým vzhledem nepřitahují pozornost, si můžete vybrat i dekorativní modely. Zajímavé jsou zejména nádoby připomínající dřevěné sudy, kmeny stromů, hliněné džbány nebo zahradní květináče.

Sběr dešťové vody – jak napojit nádrž na okap?

Pokud chcete efektivně shromažďovat dešťovou vodu ze střechy, měli byste nádrž na vodu správně napojit na okap. Můžete to udělat pomocí lapače dešťové vody nebo sběrače vody.

  • Lapač dešťové vody – instaluje se do svodu, kterým stéká voda ze střechy. Lapač má uzavřenou odtokovou klapku, při otevření stéká dešťová voda do nádrže umístěné pod okapem. Při výběru lapače pamatujte na to, že nádoba nemůže mít kryt.
  • Sběrač dešťové vody (někdy také nazývaný sběrač vody) – tento typ modelu zvolte, pokud chcete nádrž na dešťovou vodu zakrýt krytem. Kolektor lze jednoduše nainstalovat do okapu. Vše, co musíte udělat, je vyvrtat malý otvor, aby se vešel do kolektoru. Další výhodou tohoto řešení je sítko sběrače dešťové vody, které zadržuje nečistoty. Kolektor je schopen odfiltrovat až 95 % nečistot ve vodě. Zařízení funguje také jako přepadová výpusť, která při přetečení zablokuje průtok vody do nádrže.

Sběr dešťové vody je výrazem úspory peněz a šetrnosti k životnímu prostředí. Nemáte-li v domě či paneláku přístup k okapu, neznamená to, že nebudete moci sbírat dešťovou vodu. Jakákoliv prázdná nádrž umístěná na volném prostranství stačí k zachycení pár litrů dešťové vody při vydatných deštích. Na balkoně se může hodit květináč nebo miska položená na okraji, kde naberete vodu na zalévání květin.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak sbírat dešťovou vodu a jakou vybrat nádrž?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak sbírat dešťovou vodu a jakou vybrat nádrž?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak sbírat dešťovou vodu a jakou vybrat nádrž?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak sbírat dešťovou vodu a jakou vybrat nádrž?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak sbírat dešťovou vodu a jakou vybrat nádrž?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Jak sbírat dešťovou vodu a jakou vybrat nádrž?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.