Péče o zahradu v zimě: Nezbytné práce a příprava na jaro

Zdá se, že zima je obdobím, kdy se na zahradě nepracuje a po odstranění posledního podzimního listí už není co dělat. I když zahrada v zimě samozřejmě nevyžaduje tolik ošetření jako na jaře nebo v létě, i přes zimu musí být v pečlivé péči majitele.

V závislosti na tom, jaké rostliny pěstujete na svém pozemku nebo na zahradě, bude rozsah práce užší nebo širší, ale každý zimní zahradník podniká různé kroky, aby se s příchodem teplejších dnů mohl těšit z plodů své práce.

Seznam potřebných nástrojů a produktů:

Jaké práce by se měly dělat na zahradě na začátku zimy?

Začátek zimy je vhodný čas na důkladné shrabání listí, zametení zahradních cest a sběr spadaných větví. Vyplatí se také prořezávat pryskyřičné jehličnaté stromy nůžkami (takové rostliny lze řezat po celý rok) a tvarovat koruny listnáčů. Tvarování lze provádět bez ohledu na roční období, také v létě, ale je vhodnější to provést, když větve nemají listy.

Je však třeba připomenout, že ne všechny druhy listnáčů dobře snášejí zimní řez. Mezi ně patří mimo jiné: oblíbené břízy, habry a javory – v tomto případě byste měli se zahradní pilou počkat až do léta.

Odklízení sněhu ze zahrady v zimě – jak na to?

Přestože je odklízení sněhu vcelku jednoduchou činností, při jeho provádění se vyplatí věnovat pozornost jednomu detailu. Pokud je na zahradě u cestiček trávník, nezakrývejte ho sněhem uklizeným z cest. Proč? Kvůli váze sněhového poprašku. Velké množství sněhu drtí stébla trávy a láme je. V důsledku toho se trávník zanedbává a na jeho jarní regeneraci je potřeba vynaložit velké úsilí.

Ze stejného důvodu byste v zimě neměli chodit po trávníku více, než je nutné. Pokud se vám ji podaří v chladném a mrazivém počasí udržet v dobré kondici, na jaře se vám odvděčí krásnou zelení.

Postarejte se v zimě o jezírko na vaší zahradě

Vlastníte-li zahradu s jezírkem nebo jezírkem, kde přezimují ryby, musíte v chladném počasí dohlížet na její stav. Mráz i zimní sucho mohou být pro tvory nepříznivé.

Ledová vrstva pokrývající rybník odřízne ryby od kyslíku. Voda není přirozeně okysličená a dlouhé období mrazů může rybám kvůli nedostatku kyslíku bránit v přežití zimy. Pokud tedy jezírko zamrzne, na jednom nebo dvou místech rozpusťte led (nejlépe horkou vodou) a do vzniklých „otvorů“ umístěte umělé polystyrenové ledové otvory (polystyrénové kruhy s větracími otvory).

Sucho je pro ryby stejně nepříznivé jako mráz. Nedostatek srážek sice nezpůsobuje takový výpar nádrže jako v létě, ale vyplatí se sledovat hladinu vody, aby nedošlo k jejímu poklesu a ohrožení života ryb.

Zima – ideální čas na bělení stromů

Proč stromy vůbec bělají? Jedná se o jednoduchou metodu, která zabraňuje tzv gangrenózní rány. Brzy na jaře jsou kmeny stromů během dne zahřívány slunečním zářením, což stimuluje jejich cirkulaci mízy. V noci, když nastanou mrazy, míza zamrzne, což způsobí praskání kmenů a silných větví.

Abyste tomu zabránili, vybělte je vápnem pomocí obyčejného kartáče (může to být tzv. vápenné mléko, tedy roztok vápna a vody nebo hotová směs). Bílá barva, odrážející sluneční paprsky, chrání před zahřátím kmene, díky čemuž vegetace postupuje pomaleji a bez gangrenózních ran.

Využijte tento čas k plánování jarních prací

Zima je ideální čas pro pečlivé plánování všech zahradních prací a realizaci vašich nápadů (na papíře nebo na obrazovce počítače). Možná už dlouho sníte o nové pergole s voňavými růžemi. Než se po odeznění mrazů postaví na vaši zahradu, vyplatí se začít s jeho plánováním.

Naplánujte a nakreslete strukturu, zkontrolujte, co budete k jejímu vytvoření potřebovat, a jděte do obchodu. Nakupujte v zimě, abyste na jaře nepromarnili krásné slunečné dny hledáním potřebných věcí a nářadí.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Zima na zahradě - čas na úklid a přípravu na jaro

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Zima na zahradě - čas na úklid a přípravu na jaro

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Zima na zahradě - čas na úklid a přípravu na jaro

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Zima na zahradě - čas na úklid a přípravu na jaro

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Zima na zahradě - čas na úklid a přípravu na jaro

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Zima na zahradě - čas na úklid a přípravu na jaro

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.