Jak udělat cestičku na zahradě krok za krokem

Na zahradě je nejen nádherná a udržovaná vegetace, ale také dobře vybraný plot, zajímavé osvětlení a samozřejmě cestičky. Dokážou určit konečný ráz zahrady, přičemž plní i funkční funkci.

Zahradní cesta je nejen praktickým prvkem zahrady, ale také významným estetickým prvkem. Díky nim se můžeme vydat do nejčastěji využívaných částí zahrady. Správně položené cesty na zahradě navíc zajišťují bezpečnost, zejména v případě nerovného terénu nebo zledovatění.

Proto stojí za to zajistit, aby byl povrch stabilní a pohodlný na používání. Důležitý je také výběr materiálu, který bude ladit se stylem zahrady a dlouho si zachová své estetické hodnoty.

Seznam potřebných produktů:

  • míchačka na beton
  • koště
  • beton
  • štěrk různých frakcí
  • písek
  • dlažební kostky

Typy zahradních cest

Na stavbu cest se nejčastěji používají betonové desky, přírodní kameny nebo štěrk. Projekty na bázi dřeva jsou v našem klimatu mnohem méně běžné. V zahradě je také možné kombinovat více druhů cest. Může to být skvělý způsob, jak vytvořit originální a zajímavé vzory, které vypadají krásně.

  • Betonové cesty jsou odolné a snadno se udržují v čistotě. Mohou být vyrobeny v různých tvarech a rozměrech, což umožňuje vytvořit téměř jakýkoli vzor a styl. Betonové desky se snadno pokládají, takže cesty můžete dělat sami. Nevýhodou betonových cest je nedostatek přirozeného vzhledu, který může ovlivnit konečný vzhled zahrady.
  • Kamenné cesty na zahradě jsou elegantním a přirozeným řešením, které dokonale ladí se zelení trávníku. Samotné kameny mohou být uspořádány v pravidelných vzorech nebo ve formě nepravidelného uspořádání, což umožňuje dosáhnout různých vizuálních efektů. V závislosti na druhu kamene může být povrch více či méně odolný proti oděru a mechanickému poškození.
  • Zahradní cestičky z dlažebních kostek jsou jedním z nejčastěji používaných řešení. Dlažební kostky jsou k dispozici v různých barvách a vzorech, což umožňuje individuálně sladit styl vaší zahrady. Dlažební kostky se také snadno udržují a nevyžadují údržbu. Spáry mezi kostkami je však nutné pravidelně čistit, aby nedocházelo k hromadění vody.
  • Dřevěné cesty jsou teplým a útulným řešením, které dokonale zapadá do přírodního prostředí. Můžete použít desky nebo tzv dřevěné plátky. Dřevěné cestičky na zahradě však vyžadují pravidelnou údržbu a impregnaci, aby nedošlo k poškození povětrnostními vlivy a hmyzem.

Jak navrhnout cesty v zahradě?

Plánování cest v zahradě je důležitým prvkem designu prostoru, který umožňuje funkční a estetický rozvoj území. Zde je několik kroků, které byste měli podniknout při navrhování cest ve vaší zahradě:

  1. Definujte účel, funkci a průběh cesty – promyslete si, jaké části zahrady chcete cestičkami propojit a jaké budou mít funkce. Mají sloužit k pohybu nebo ke zdůraznění estetiky zahrady? Nezapomeňte naplánovat cestu, abyste ji neumístili příliš blízko velkých stromů. Stromy, zvláště ty s mělkým kořenovým systémem, mohou časem poškodit povrch cesty.
  2. Vyberte si materiál – na trhu jsou k dostání různé materiály na cesty, jako je kámen, betonové desky, dlažební kostky nebo dřevo. Vyberte si materiál, který se hodí ke stylu vaší zahrady a je vhodný z hlediska odolnosti.
  3. Vyberte si tvar – zvažte, zda chcete, aby vaše zahradní cestičky byly rovné, klikaté, nebo kulaté či hranaté. Správně upravené cesty dodají zahradě estetiku.
  4. Určete šířku – Dráhy by měly být dostatečně široké, aby umožňovaly volný pohyb.
  5. Pozor na rovinu – zahradní cestičky by měly být položeny na stabilním povrchu a jejich úroveň by měla být přizpůsobena terénu. V případě strmých oblastí může být nutné instalovat schody.
  6. Rozhodněte se pro obrubníky – obrubníky pomohou stabilizovat cesty a budou také dekorativním prvkem.
  7. Nastavte osvětlení cest - umístění osvětlení podél cest zajistí bezpečnost a usnadní pohyb po zahradě ve tmě.
  8. Vyberte si rostliny - správně upravené cesty a uličky mohou sloužit jako samostatné dekorativní prvky v každé zahradě a podél nich můžete vysadit rostliny nebo květiny, které dodají zahradě další kouzlo.

Navrhování cest může být docela problém, ale když jsou správně navrženy, dodávají zahradě funkčnost a estetiku.

Dlažební kostky na zahradu – je to dobrý nápad?

Dlažební kostky jsou velmi oblíbeným materiálem pro použití při úpravě příjezdových cest, chodníků a zahrad. Jeho popularita je způsobena mnoha výhodami, které hovoří v jeho prospěch.

Za prvé, dlažební kostky jsou snadno dostupné a mají přijatelnou cenu ve srovnání s jinými stavebními materiály, díky čemuž jsou dostupné širokému spektru příjemců.

Za druhé je velmi trvanlivý a odolný proti mechanickému poškození, díky čemuž jsou kostky nejlepší pro intenzivně využívané povrchy. Dlažební kostky jsou navíc odolné vůči měnícím se povětrnostním podmínkám a nežádoucím vlivům vody, takže si zachovávají svůj estetický vzhled po mnoho let.

Zatřetí, dlažební kostky nabízejí široké možnosti uspořádání, což umožňuje vytvářet různé vzory a barvy na míru individuálním preferencím a architektonickému stylu budovy.

Dlažební kostky používané v zahradách navíc umožňují snadné odvodnění půdy, což přispívá k lepšímu odvodu vody při dešti a zabraňuje tvorbě louží.

Zahradní chodníky z dlažebních kostek - důležitá reklamační záležitost

Než začnete pokládat cestu s dlažebními kostkami, je důležité pečlivě prozkoumat kvalitu poskytovaných materiálů. Vadné kopie mohou ovlivnit estetiku a životnost povrchu, což může vést k drahým opravám a nutnosti výměny dlažby v budoucnu.

Pokud při kontrole materiálů zjistíme vadné položky, měli bychom neprodleně kontaktovat prodejce a uplatnit reklamaci. V případě reklamace je nutné doložit doklad o koupi a zdůvodnit důvod reklamace.

Je však vhodné připomenout, že pokud se poškozené prvky použijí na stavbu povrchu, reklamace již nebude možná. Prodejci a výrobci nenesou v záruční době odpovědnost za mechanické poškození, ke kterému mohlo dojít při dláždění nebo při používání cesty. Pečlivá kontrola kvality dodaných materiálů před zahájením prací je proto zásadní, aby se předešlo zbytečným nákladům a problémům v budoucnu.

Funkční zahrada - dlažební kostky, nutně na podkladu a zátěži

Zahradní cesty, i když nejsou vystaveny velkému zatížení, vyžadují správnou konstrukci, aby se zabránilo zhroucení nebo rozšíření povrchu. Před pokládkou dlažebních kostek je proto nutné připravit pevný základ a balast.

Základ by měl tvořit kamenivo o frakci 30-60 mm, např. drť nebo hrubý štěrk. Základová vrstva by měla mít tloušťku přibližně 15 cm, což zajistí stabilitu povrchu.

Poté na podklad zhutněný zhutňovačem vysypte dno vrstvou písku nebo jemného štěrku o frakci do 4 mm a tloušťce 3-5 cm. Vrstva se vyrovná pomocí záplaty.

Přesné provedení podkladu a zátěže jsou klíčovými prvky v procesu pokládky dlažebních kamenů na zahradní cesty. Díky tomu se vyhneme problémům s sesouváním nebo rozléváním povrchu.

Cesta v zahradě - jak ji udělat? Pokládka dlažebních kostek krok za krokem

Chcete-li vyrobit zahradní cesty z dlažebních kostek, musíte nejprve provést řadu prací. Zde je návod, jak sestavit kostku krok za krokem:

  1. Vyznačte cesty pomocí provázku nebo tenkého drátu.
  2. Provést zemní práce - odstranění ornice a tvarování svahu.
  3. Drenážní vrstvu umístěte na dno žlabu - pomocí lopaty nasypte hrubý štěrk nebo směs písku a štěrku a poté vrstvu zhutněte zhutňovačem.
  4. Umístěte obrubníky - měly by být umístěny na 10 centimetrovém betonovém základu. V případě potřeby ořízneme obrubníky úhlovou bruskou.
  5. Proveďte základy a zhutněte vrstvy zhutňovačem.
  6. Dělejte balasty.
  7. Umístěte kostky s přiměřenými mezerami - v případě potřeby kostky nařežte úhlovou bruskou.
  8. Spárování pomocí sypkého písku - po položení dlažebních kostek vyplňte spáry pískem. Jde o velmi jednoduchý postup – písek, který zůstane po spárování, „zametáme“ do spár koštětem, dokud nezjistíme, že jsou zasypané.

Vybudování cestičky na zahradě se může zdát jako jednoduchý úkol, ale stojí za to si zapamatovat pár základních pravidel, aby byl konečný výsledek uspokojivý. Stojí za to zajistit, aby byla cesta pravidelně udržována v čistotě a v případě potřeby opravována, aby byla vždy v dobrém stavu a mohla plnit svou funkci po mnoho let.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak udělat cestičku na zahradě krok za krokem

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak udělat cestičku na zahradě krok za krokem

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak udělat cestičku na zahradě krok za krokem

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak udělat cestičku na zahradě krok za krokem

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak udělat cestičku na zahradě krok za krokem

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Jak udělat cestičku na zahradě krok za krokem

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.