Produktové dotazy: 730 829 745

Odrůdy jablek – jak je poznat a používat na denní bázi?

Superpotraviny nejsou jen drahé a těžko dostupné produkty dovážené ze vzdálených zemí. V polských sadech jsou plody, u kterých byste nečekali, že na nás budou mít tak blahodárný vliv. Patří mezi ně jablka, která jsou levná a chutná a široce dostupná v polských obchodech. Přesto o nich stále víme příliš málo, a proto jejich blahodárné vlastnosti často podceňujeme.

Odkud pocházejí jablka?

První informace o jablkách pocházejí ze střední Asie, kde se před několika tisíciletími vyskytovaly divoké druhy. Odtud si jejich semena spolu s obchodníky na Hedvábné stezce našla cestu k Černému moři, přes Persii a Řecko až do starověké římské říše.

Rané odrůdy jabloní

Jedná se o letní odrůdy, které plodí v červenci a srpnu:

  • pulpwood - jedna z kyselých odrůd, má světle žluté, měkké, drobné plody
  • jeden a půl libry antonówka (také nazývaná smetanové jablko) - jablko s velmi velkým ovocem, také kyselé
  • piros - malé jablko se zelenou slupkou a červenou ruměnkou. Je šťavnaté a křupavé, více sladké a kyselé.

Podzimní odrůdy jablek

Na podzim začíná ten pravý jablečný festival! Mnozí z nás jsou blázni do výroby domácích zavařenin. Marmelády, džemy a kompoty postupně plní domácí regály. Podzimní odrůdy dozrávají v září, zde je několik příkladů:

  • Obyčejná Antonówka - královna zavařenin, má velké zelenožluté plody s kyselou, měkkou dužninou
  • Lobo - velké zeleno-červené jablko, pokryté přírodním voskem. Chutnají docela šťavnatě, nasládle, ale i lehce nakysle a osvěží
  • Costela - její jablka mají zelenou slupku s "ruměncem" a "pihami", jsou šťavnatá a aromatická. Chutnají lépe poté, co se nechají několik týdnů na chladném místě
  • Oberland malina - oblíbená "malina", vděčí za svůj název své intenzivní tmavě růžové barvě a malinové chuti. Jeho křupavá, sladká dužina je někdy růžová
  • Šedá reneta - vypadá nenápadně, ale má mnoho výhod! Je odolná proti mrazu a nenáročná na pěstování. Dužnina syřidla je velmi vínová, kyselá a má kořenitou vůni
  • Zlatá reneta - velmi podobná sesterské odrůdě, o něco sladší
  • Lahůdky - polská odrůda, získaná na počátku 60. let 20. století, její slupka je zelenožlutá s červenými skvrnami, uvnitř jemnozrnná, jemná, velmi šťavnatá
  • Paulared - zralé plody jsou tmavě červené, pokryté výrazným voskovým povlakem. Chuť tohoto druhu jablek je sladká a šťavnatá
  • Granny smith - velké, zelené, tvrdé jablko z Austrálie
  • Wiltonova hvězda - plody se velmi brzy barví do sytě červené. Jejich dužina je tvrdá a kompaktní, sladkokyselá s bohatým aroma

Zimní odrůdy

Zimní jablka mají dlouhou trvanlivost a v kuchyni mají mnohostranné využití. Sklizeň ovoce začíná v říjnu a trvá do konce listopadu. Nejoblíbenější zimní odrůdy jablek jsou:

  • Gloster - jeho slupka je žlutozelená s tmavě červeným ruměncem. Je aromatický a osvěžující;
  • Golden delicious - žluté jablko s křupavou, sladkou a vinnou dužinou;
  • Gala - sladký, šťavnatý derivát odrůdy golden delicious, liší se od ní také červenou barvou;
  • Idared - malá zelenočervená jablíčka s krémovou sladkokyselou dužninou
  • Jonagold - žluté ovoce s červeným ruměncem. Dužnina je bílá se zeleným nádechem, má sladkokyselou, aromatickou chuť;
  • Szampion - má vzhled, chuť a vůni podobnou hrušce;
  • Ligol - jedna z největších odrůd jablek v Polsku. Zvenku je zelený a červený, uvnitř krémový, pevný a aromatický;
  • Kortland/Cortland - tato jablka jsou žlutozelená s výraznou třešňovou barvou. Při řezání neztmavnou. Jsou vhodné jak ke konzumaci, tak k zavařování. Jedná se o jednu z odrůd jablek ceněných pro přípravu jablečných lupínků;
  • Rubín – jeden z nejintenzivněji červených druhů jablek, odtud jeho název. Jeho chutná dužnina je nažloutlá, jemná, sladká a vínová.

Různé druhy jablek mají v kuchyni různé účely. Některé jsou lepší pro prosté pojídání jablek, jiné pro přípravu zavařenin, dezertů nebo vašeho oblíbeného jablečného koláče.

Dezertní jablka

Odrůda dezertního jablka obsahuje nejcennější složky (antioxidanty, vitamíny A a C, kyselinu listovou, vápník, draslík, železo a fosfor), které se nacházejí ve slupce a přímo pod ní. Vzdejme se proto loupání jablek ke konzumaci syrové, zvláště při přípravě pokrmů pro děti – kousání slupky má blahodárný vliv na správný vývoj čelisti a zubů. Dezertní jablka jsou k dostání v každém obchodě s potravinami i na trhu, například lobo, szampion, golden delicious, gala, ligol.

Stolní jablka

Jedná se o sladkokyselé aromatické ovoce, které se vyznačuje křupavou, intenzivně ochucenou dužninou. Skvěle se hodí do ovocných salátů, slaných salátů nebo jako příloha k masu. Stolní jablka si jistě najdou skupinu milovníků přímé konzumace, nejsou však tak šťavnatá jako dezertní.

Jablka na konzervy

Jablko nepadá daleko od stromu – a když spadne, každé jablko se může ještě k něčemu hodit! To kdysi inspirovalo Newtona k popisu gravitačního zákona. Možná už takové ovoce moc nechutná, ale můžeme ho použít do zavařenin. Některé odrůdy jablek navíc plně projeví svou chuť až po tepelném ošetření.

Ovocné pečivo

Jablka jsou vhodná na pečení koláčů - nejlepší odrůdy jablek na jablečný koláč jsou tradičně šedá reneta a antonówka. Nenahraditelným společníkem babiččiných jablečných koláčů je skořice - cenné koření s jedinečnou vůní. Křehké těsto stačí rychle zadělat a nastrouhat něco přes kilogram jablek. Po upečení navrch posypte moučkovým cukrem – a máte dokonalý dezert!

Domácí pěny

Pokud máme doma miminko, jablko bude nenahraditelné při prvním kontaktu miminka s „pravým“ jídlem. Snadno pro vaše dítě připravíme pěnu obohacenou o zeleninu (mrkev, špenát nebo dýně). Pokud chceme pěnu sladší, použijeme dezertní jablka, pokud chceme trochu kyselejší chuť, použijeme stolní jablka.

Jablečné lupínky

Jako sušená jablka nejlépe fungují sladkokyselé podzimní a zimní odrůdy. Jejich výhodou je snadné skladování a uchování všech cenných surovin. Pro sušení se vyplatí vybírat ty s masitou dužninou. Mohou to být například Antonówka, Jonagold nebo Idared.

Cider – nejlepší do horkého počasí

Z jablek lze připravit lehký osvěžující alkoholický nápoj - cider, velmi oblíbený ve Velké Británii, známý jako cider. Jaké jsou nejlepší odrůdy jablek pro jeho produkci? Měly by mít vysoký obsah cukru, tříslovin a kyselin. Nejčastěji pěstovanými odrůdami jabloní pro tento účel jsou Antonówka, Jonagold, Idared, Kronselka, Dabinett, Kingston Black a všechny druhy renetu.

Horké nápoje

Dietologové také podporují obnovení domácí tradice vaření jablečného kompotu jako alternativy k přeslazeným výrobkům inzerovaným jako „zdravé.“ Lidé s jemným žaludkem nebo diabetici si nemohou vždy dovolit jíst jablka syrová, ale takový kompot díky vláknině obsahuje, dokonale ochrání před zácpou a podpoří pravidelnou činnost střev.

Studené nápoje

Šťávy můžeme také sami lisovat za studena lisem nebo lisem nebo je smíchat v partiklu se zeleninou na koktejl. Fungovat zde budou Kortland, Ligol, Szampion, Golden Delicious, Malinówka, Gala, Gloster nebo Jonagold.

Které odrůdy jablek jsou nejzdravější?

Odborníci považují za nejzdravější tradiční odrůdy jablek: Antonówka, Reneta, Kronselki, Golden Delicious a Pulpberry. Důležitý je ale také stupeň zralosti ovoce, jeho velikost a původ – například z ekologického regionálního pěstování, nebo ještě lépe: z vlastní zahrady. Chcete-li se dozvědět více o vlastnostech jiného ovoce a zeleniny, navštivte náš blog věnovaný zahradničení. 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Odrůdy jablek – jak je poznat a používat na denní bázi?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Odrůdy jablek – jak je poznat a používat na denní bázi?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Odrůdy jablek – jak je poznat a používat na denní bázi?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Odrůdy jablek – jak je poznat a používat na denní bázi?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Odrůdy jablek – jak je poznat a používat na denní bázi?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Odrůdy jablek – jak je poznat a používat na denní bázi?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.