Produktové dotazy: 730 829 745

Jak pěstovat a kdy sklízet arónii?

Arónie je u nás národním pokladem – její polský export činí přes 60 000 tun ročně, což představuje až 90 % světového trhu. Ovoce prodáváme do Chorvatska, Černé Hory, Maďarska, Slovenska, České republiky, Řecka, Jižní Koreje, Kanady, Spojených států a od výbuchu jaderné elektrárny Fukušima také do Japonska (arónie zmírňuje účinky radiace). Co dalšího skrývají tyto nenápadné bobule aronie s nakyslou chutí?

Odkud se aronie v Evropě vzala?

Arónie černá (Aronia melanocarpa) je keř z čeledi růžovitých a podčeledi jabloní, blízce příbuzný jasanu. Do Evropy se dostal (první zmínka v dílech ruských botaniků na počátku 19. století) z východního pobřeží Severní Ameriky, kde roste divoce. 

Dokáže přežít v obtížných podmínkách: na prériích a savanách, na okrajích lesů, skalnatých útesech, písečných a skalnatých pasekách a bažinách. V 70. letech jej polští vědci dovezli ze Sovětského svazu. Jak se ukázalo, dokonale se přizpůsobil našemu klimatu. 

Dokonce exportujeme jméno!

Zajímavé je, že donedávna se arónie v USA jmenovala „chokeberry“, což znamená „dusící bobule“. Samozřejmě to nevyvolávalo nejlepší asociace. Pravděpodobně v důsledku dobrých kontaktů s našimi specialisty, výrobci a podnikateli se v roce 2010 Asociace pěstitelů aronie na středozápadě Spojených států oficiálně přejmenovala na „aronie“.

Bobule aronie jako přírodní doplňky

Arónie je velmi oblíbená ne nutně kvůli své chuti (ale můžete to zkusit docílit i jejím použitím na zavařování, zejména oblíbenou šťávou z aronie, která je k dostání i v lékárnách), ale především pro její nutriční vlastnosti. 

Dnes si dáváme mnohem větší pozor na to, co jíme. Obsahuje velké množství minerálních solí (železo, vápník, měď, jód, bór, molybden a mangan), vitamín C, E, vitamíny skupiny B a je také skutečnou bombou vitamínu P - klíčového antioxidantu a protizánětlivé složky.

Zdravotní přínosy konzumace plodů aronie

Díky svému obsahu je aronie přírodním lékem na mnoho moderních civilizačních chorob, protože:

  • snižuje krevní tlak a podporuje krevní oběh, zabraňuje ateroskleróze
  • snižuje hladinu špatného cholesterolu a zároveň zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu
  • podílí se na prevenci srdečních infarktů, mozkových příhod, demence, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby
  • podporuje zrak
  • zlepšuje stav kůže, nehtů a vlasů
  • zvyšuje odolnost vůči infekcím
  • zmírňuje účinky chemoterapie a radioterapie
  • podle některých studií snižuje riziko rakoviny

Aronia není pro každého

Bohužel má aronie i kontraindikace. Ne každý bude mít z její konzumace prospěch. Kdo by se tomu měl vyhnout? Lidé trpící:

  • peptické vředové onemocnění
  • překyselení
  • zánět žaludku a dvanáctníku
  • nízký krevní tlak
  • tromboflebitida a křečové žíly

Jak začít s pěstováním aronie?

Arónie černá je rostlina, která se v polských domácích zahradách vyskytuje jen zřídka – což je škoda, protože její pěstování není obtížné ani pro amatéra. Jeho nároky na půdu nejsou příliš vysoké, poradí si kdekoli v Polsku: na písčité i jílovité půdě. Jeho kořeny nesahají hluboko, takže se mu daří i v oblastech s vysokou hladinou spodní vody.

Je to trvanlivý, mrazuvzdorný keř, který nevyžaduje postřiky a jen občas ho mohou napadnout škůdci, například mšice. Proto se doporučuje pro pěstování na ekologických farmách.

Co potřebuje keř aronie?

Keře aronie na vaší zahradě potřebují dvě věci: musíte jim najít slunné místo a musíte je pravidelně zastřihávat. Ve stínu keře aronie zakrňují a plodí nekvalitní plody. 

Pokud si však všimneme, že keř příliš roste nebo že větve leží na zemi, měli bychom jeho výhony na jaře zkrátit. Výhonky by měly být v klidové fázi a okamžik řezu by měl být zvolen v závislosti na povětrnostních podmínkách (mrazy a deště jsou nežádoucí). K řezu keřů aronie se jistě bude hodit zahradní nářadí jako prořezávače nebo ruční pila. 

Během suchého léta se vyplatí dodatečně zavlažovat, aby se zabránilo vysokému obsahu tříslovin v ovoci a zlepšila se jeho chuť.

Kdy sklízet aronie?

První sklizeň aronie je možná již ve druhém roce po výsadbě. Množství plodů bude rok od roku přibývat, takže do tří až čtyř let od začátku pěstování bude úroda skutečně uspokojivá! Když rostlina vstoupí do tohoto období, jeden hektar může přinést tucet až dvacet tun ovoce.

 

Zralost ovoce

Plody lze sklízet v průměru na přelomu července a srpna. Pro jistotu se však vyplatí začít s jejich sběrem v druhé polovině srpna. Při čekání na zralé plody by měl pěstitel nejprve věnovat pozornost listům aronie. 

Prvním signálem je zbarvení listů do oranžova a žluta, poté můžeme očekávat i změnu barvy plodů na tmavě modrou, téměř černou. Zralé bobule jsou černé, kulaté, pokryté voskovým povlakem, díky kterému jsou lehce lesklé. Celé trsy aronie se shromažďují v krabicích.

Někteří odborníci ale doporučují začít se sběrem aronie až po prvním mrazu, protože ani velmi zralé plody po dozrání z keřů neopadávají – jsou pak méně kyselé a vhodné na šťávu nebo tinkturu.

Skladování plodů aronie

Pokud nechceme čekat do podzimu, můžeme ovoce uložit do lednice nebo pro ně najít jiné chladné místo – zbavíme se pak i kyselé chuti a budeme moci omezit množství přidaného cukru. Kvůli vysokému obsahu tříslovin aronie nekvasí hned a nekazí se ani dva týdny. Někteří lidé také doporučují zmrazit plody aronie před použitím na konzervy.

Co můžete udělat z aronie?

V první řadě se arónii vyplatí smíchat s jiným ovocem. Směs s jablky, malinami, třešněmi, angreštem a rybízem je skvělým základem pro zavařeniny: džemy, zavařeniny, želé, marmelády, džusy a zavařeniny. Dá se také sušit a kandovat. Ani při zpracování neztrácí své jedinečné zdravotní vlastnosti.

Tradice vítězí!

Na internetu najdete spoustu zajímavých receptů, ale možná má vaše rodina už léta pečlivě střežené recepty? Velmi často má aronie tinktura nebo domácí víno čestné místo v babiččině skříni a při dávkování „pro zdraví“ zlepšují náladu a kondici hostů.

Najdime tedy arónii místo na naší zahradě – pro vlastní zdraví a pohodu.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak pěstovat a kdy sklízet arónii?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak pěstovat a kdy sklízet arónii?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak pěstovat a kdy sklízet arónii?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak pěstovat a kdy sklízet arónii?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak pěstovat a kdy sklízet arónii?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Jak pěstovat a kdy sklízet arónii?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.