Produktové dotazy: 730 829 745

Kdy a čím zakrýt rostliny na zimu?

Když se blíží zimní měsíce, je důležité některé druhy rostlin řádně chránit před nebezpečnými nízkými teplotami a mrazy. Správná izolace mu umožní přežít těžké podmínky a zůstat v dobrém stavu, aby byl zajištěn další vývoj.

Ochrana rostlin před škodlivými účinky nízkých teplot je důležitým faktorem, na který je třeba pamatovat před příchodem zimních měsíců. Je důležité vybrat vhodný materiál v závislosti na potřebách rostliny a také provést práci ve správný čas, aby nedošlo k poškození chráněných sazenic. Veškerá práce se nejlépe provádí pomocí zahradních rukavic.

Kdy zakrýt rostliny na zimu?

Rostliny, které nevyžadují na zimu vykopávání a skladování v teplejších podmínkách, je vhodné před nižšími teplotami náležitě chránit. To se týká především mladých, nedávno vysazených rostlin a všech druhů citlivých na pokles teploty. Zimní zakrytí závisí na počasí a poklesech teplot v daném období. Z toho důvodu je třeba dávat pozor na povětrnostní podmínky – pokud venkovní teplota během pár dní klesne pod nulu, měli byste rostliny vhodně přikrýt. Obecně se uznává, že období, kdy se takové teploty vyskytují, připadá na polovinu listopadu. Je důležité, aby rostliny vstoupily do období zimního klidu, protože příliš brzká aplikace krytů může způsobit převegetaci sazenice, která ji dále oslabí a při větších poklesech teplot dokonce vede k mrazu. 

Jak zakrýt rostliny v zimě?

Materiál, kterým rostliny zakryjete, byste si měli připravit s dostatečným předstihem, abyste nepromeškali nejlepší okamžik k provedení takové práce. Je důležité používat pouze materiály, které propouštějí vodu a vzduch a tím zajišťují rostlině správné podmínky. Výběr špatného krytu, jako je fólie, může způsobit přehřátí sazenice a rozvoj houbových chorob vedoucích k smrti rostliny. Nejlepší a nejoblíbenější materiály chránící před nízkými teplotami a studeným větrem jsou:

  • agrotextilie o síle obvykle 50 g/m2, která se používá především pro obalování a zakrývání zahradních rostlin. Předpokládá se, že nejlépe je použít dvojité nebo dokonce trojité balení, podle citlivosti druhu na změny teplot. Zakrytí rostlin v zimě agrotextilií je také chrání před možným poškozením;
  • stínící síť, používaná především pro nízké a pnoucí rostliny, která chrání nejen před nižšími teplotami, ale také chrání před nadměrným slunečním zářením;
  • suché listí, které na podzim spadlo ze stromů, se skvěle hodí na místa, kde se vysazují hlízy, cibuloviny nebo oddenky. Pamatujte, že vrstva listů by neměla být příliš silná a neměla by propouštět vodu;
  • sláma, která se používá především k ochraně patek kmenů mladých ovocných stromů nebo keřů. Obvykle jsou rostliny zabaleny do slámy a poté svázány, aby materiál zůstal na místě;
  • jutová tkanina, používaná hlavně k pokrytí keřů a malých stromů. Taková tkanina může být použita k přímému zakrytí rostlin nebo může být použita k postavení jakýchsi malých "stanů" nad rostlinami;
  • větve jehličnatých stromů, které nevyhazují jehličí, se používají k pokrytí malých keřů a trvalek na ochranu před poškozením;
  • borová kůra nebo zemina, ze které se přímo u paty rostliny vytvoří valy odpovídající velikosti, které ji chrání před promrzáním půdy.

Při zakrývání rostlin na zimu dbejte na to, aby použité ochranné vrstvy nebyly příliš silné. Měly by také zajistit rostlinám dostatečný přístup ke vzduchu a vodě, které může být v zimě obtížné získat.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Kdy a čím zakrýt rostliny na zimu?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Kdy a čím zakrýt rostliny na zimu?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Kdy a čím zakrýt rostliny na zimu?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Kdy a čím zakrýt rostliny na zimu?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Kdy a čím zakrýt rostliny na zimu?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Kdy a čím zakrýt rostliny na zimu?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.