Jak zasadit břečťan u plotu? Nejlepší tipy

Břečťan obecný (lat. Hedera helix) je půvabná rostlina známá po staletí. Cenili si ho staří Řekové a Římané – vnímali ho jako symbol dlouhověkosti a nesmrtelnosti. Břečťan roste až 300 let a je extrémně odolný vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám.

V  Česku se Hedera helix přirozeně vyskytuje v lesích, kde jde o dost invazní rostlinu, která vytlačuje jiné druhy. Stálezelený a rychle rostoucí břečťan ocení zahradníci. Často se s ním můžeme setkat na domácích zahrádkách – vysazený u plotu, terasy nebo altánu poslouží jako živá opona proti zvědavým pohledům.

Seznam potřebných produktů:

  • lopatou nebo rýčem
  • hrábě
  • zahradní rukavice
  • kompost nebo zahradní zemina
  • konev nebo zahradní hadice
  • sazenice břečťanu

Břečťan – jak tuto rostlinu zasadit a kdy se to vyplatí?

Břečťan obecný je vynikající maskovací rostlina. Volně šplhá po pletivovém plotu, pevném plotě, zídce nebo zídce. Vhodné pro pergoly a altány, terasy a dokonce i balkony. Obtékáním stromů jim neškodí – pouze využívá jejich kůru jako oporu pro adventivní kořeny.

Vyplatí se jej vysadit do každé zahrady – břečťan je stálezelený a vcelku nenáročný na pěstování a zároveň extrémně odolný vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám. Roste rychle – za pár let je schopen pokrýt opravdu velké plochy. Vzhledem k četným přednostem této rostliny se často praktikuje vysazování břečťanu u plotů a dalších prvků zahradní architektury. Vznikají tak přírodní závěsy, které chrání před prachem i zraky kolemjdoucích a sousedů.

Jak zasadit břečťan u zdi, plotu nebo pergoly? Výběr substrátu a vhodná doba výsadby

Pěstování břečťanu nečiní mnoho potíží. Hedera helix je natolik odolná rostlina, že pravděpodobně dobře poroste i ve špatné půdě, a to jak ve stínu, tak na plném slunci. Břečťan obecný však preferuje polostín a úrodnou, humózní půdu.

Hedera helix je vhodná pro začínající zahradníky. Je možné, že by vydržela i výsadbu při mrazech, ale nejlépe je vysadit ji po posledních mrazících (v dubnu) nebo před prvními podzimními mrazíky (nejpozději v říjnu). Odborníci doporučují udělat to v květnu nebo září.

Jak zasadit břečťan u plotu krok za krokem

Výsadba břečťanu u plotu by měla začít přípravou všech potřebných nástrojů a sazenic. Jakmile nasbíráme potřebné materiály, můžeme se pustit do práce, jejímž výsledkem bude krásný stálezelený živý plot.

První krok – příprava substrátu

Břečťan obecný má rád úrodnou a humózní půdu, takže pokud půda na zahradě tyto podmínky nesplňuje, je třeba ji vyměnit. Směs si můžete připravit sami ve formě listové zeminy nebo dobře rozloženého kompostu nebo si koupit hotový substrát s pH 5,5–6,5.

Krok dva – aranžování sazenic

Jak hustě zasadit břečťan u plotu? Sazenice umístěte ve vzdálenosti asi 30 cm, maximálně 1 m od sebe. Větší rozestup je prospěšný v pozdější fázi vývoje rostlin, ale pokud chceme rychle získat hustou břečťanovou stěnu, je lepší zůstat na 30-40 cm. Sazenice by měly být přesunuty od plotu v podobné vzdálenosti.

Krok tři – výsadba

Výsadbu začneme vykopáním jamek o rozměrech 50 × 50 cm. Pomocí lopaty je naplňte předem připravenou půdou. Pomocí lopatky umístíme rostlinu do jamky ve stejné hloubce, jako byla předtím v nádobě.

Při výsadbě nezapomeňte na zahradní rukavice, abyste si chránili ruce před znečištěním úrodnou půdou.

Krok čtyři – zalévání

Po lehkém udusání a shrabání půdy kolem sazenic je zalijte. Zde se bude hodit konev, ale pokud máme hadici odpovídající délky, zaléváme rostliny rychleji a snadněji.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak zasadit břečťan u plotu? Nejlepší tipy

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak zasadit břečťan u plotu? Nejlepší tipy

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak zasadit břečťan u plotu? Nejlepší tipy

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak zasadit břečťan u plotu? Nejlepší tipy

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak zasadit břečťan u plotu? Nejlepší tipy

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Jak zasadit břečťan u plotu? Nejlepší tipy

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.