Bonsai - jak ji vyrobit, jaké druhy, jak o ni pečovat?

Bonsaje jsou rostliny v nádobě. Umění tvořit miniaturní stromy neznamená šlechtit geneticky modifikované rostliny. K pěstování bonsají se hodí různé druhy a nejlepší volbou jsou dlouhověké stromy, jako jsou borovice nebo duby. Zjistěte, jak vyrobit bonsaj.

Umění bonsají je známé po staletí a pochází z Číny. Japonci a Korejci to také během let dotáhli k dokonalosti. Miniaturní stromky zpočátku pěstovala bohatá část společnosti, která si je navzájem darovala.

Seznam potřebných produktů:

  • prořezávač
  • zahradní rukavice

Jak vyrobit bonsaj z borovice, tisu nebo fíkusu?

Než vám řekneme, jak vyrobit bonsai, naučte se vybrat správný rostlinný materiál pro toto umění. Bonsai obvykle roste v plochém a dekorativním květináči venku nebo uvnitř. Při výběru konkrétní rostliny zvažte, kde ji chcete pěstovat. Pokud se chystáte chovat bonsaje doma, pro umění miniaturizace si můžete vybrat takové domácí druhy jako:

  • fíkus
  • jilm malolistý
  • Čínský pepřovník
  • Crassula
  • ibišek
  • fuchsie

Pokud jde o bonsaje pěstované venku, vhodnou volbou bude jakýkoli druh stromu nebo keře, který dobře roste v polských klimatických podmínkách. Rostliny s malými listy, pružnými výhonky a jedním nebo několika výraznými kmeny lze snadno tvarovat. Takže dobrý příklad by byl:

  • borovice
  • dub
  • Lípa
  • jalovec
  • cypřiš
  • horská borovice

Řezání bonsaje

Nejdůležitějším krokem při pěstování bonsají je prořezávání, aby měla dokonalý tvar. Začněte řezat a tvarovat, když je rostlině asi 5 let. Během procedury používejte velmi ostré nástroje – nejlépe kleště nebo malé zahradnické nůžky. Umění bonsají zahrnuje jemné udržovací prořezávání a radikálnější tvarovací prořezávání.

  • Udržovací řez bonsají – zahrnuje prořezávání mladých vrcholových porostů. Ovlivňuje nejen tvorbu stromu, ale také stimuluje růst nových výhonků a zahušťování koruny. Udržovací řez by měl být prováděn pravidelně po celé vegetační období. Neprořezání povede k nadměrnému růstu stromu. Pravidelné stříhání podpoří růst stromu, který bude vitální, hustý a zdravý.
  • Řezání tvarování bonsají – zahrnuje tvarování stromu a zahrnuje vyřezávání silnějších větví a větví. Vzhledem k tomu, že formovací řez je pro rostlinu poměrně intenzivní a náročný, provádí se po ukončení vegetace nebo před jejím začátkem, tedy na podzim nebo na jaře. Rány po řezu se vyplatí mazat zahradnickou mastí, urychlíte tím jejich hojení a minimalizujete riziko onemocnění. Při zahájení tvářecího řezání musíme vědět, jaký tvar chceme získat. Zde je několik cenných rad. Za prvé – nejprve odstraňte všechny tenké, dlouhé a svislé větve, které se obtížně tvarují. Za druhé se zbavíme větví, které pokrývají přední část kmene. Za třetí - odstraníme všechny nevábně vypadající, nemocné, příliš silné nebo příliš tenké větve, za čtvrté - odstranit by měla být maximálně ⅓ koruny. Za páté, pokud dvě větve rostou ve stejné výšce, jednu z nich odstraníme.

Pěstování bonsají – drátování stromu

Dalším důležitým krokem v péči o bonsaj je drátování, které má za cíl dát mu požadovaný tvar. Dá se to dělat po celý rok pomocí hliníkového nebo měděného drátu, obaleného např. rafií na ochranu kůry. Větve by měly být volně zabaleny tak, aby strom získal specifický tvar - takto by se měly uchovávat několik měsíců. Během této doby je ale potřeba zkontrolovat, zda drát nezarůstá do kůry.

Kabeláž vždy začněte tak, že kufr alespoň dvakrát omotáte. Poté přejděte na silnější a jemnější větve a ujistěte se, že zůstanou pevně na drátu. Po pár měsících, až rostlina získá požadovaný tvar, drátek neodmotávejte, ale odstřihněte.

Zalévání a hnojení bonsají

Péče o bonsaje závisí především na podmínkách pěstování a také na druhu, který si pro umění miniaturizace rostlin vyberete. Strom v nádobě vyžaduje poměrně častou, ale mírnou zálivku - nejlépe je předem zkontrolovat vlhkost půdy. Zálivku bonsají je třeba přizpůsobit ročnímu období, slunečnímu záření a fázi vývoje rostlin.

Hnojení je velmi důležité pro bujný a zdravý růst bonsaje. Během vegetace se pravidelně přihnojují minerálními nebo organickými hnojivy. Specifické přípravky by měly být přizpůsobeny požadavkům druhů vybraných pro pěstování bonsají.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Bonsai - jak ji vyrobit, jaké druhy, jak o ni pečovat?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Bonsai - jak ji vyrobit, jaké druhy, jak o ni pečovat?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Bonsai - jak ji vyrobit, jaké druhy, jak o ni pečovat?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Bonsai - jak ji vyrobit, jaké druhy, jak o ni pečovat?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Bonsai - jak ji vyrobit, jaké druhy, jak o ni pečovat?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Bonsai - jak ji vyrobit, jaké druhy, jak o ni pečovat?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.