Pysznocephalus - odrůdy, výsadba, péče, požadavky

Pysznocephalus jsou trvalky, které zdobí naše zahrady charakteristickými květenstvími, která vypadají trochu jako bambulky. Jedná se o okrasné květiny, které kvetou od léta do podzimu a překvapí bohatstvím odrůd. Co stojí za to vědět o pěstování hub?

Pro svou příjemnou, citrusovou vůni se mu někdy říká bergamot. Jedná se o okrasnou rostlinu, která se objevuje v městských prostorách i na domácích zahradách, ale její využití není omezeno pouze na toto. Používá se k přípravě mimo jiné: aromatické nálevy, které se používají v bylinné medicíně, a citronová tráva se používá jako koření používané při vaření.

Seznam potřebných produktů:

Pysnocephalus – vlastnosti a odrůdy

Pysnocephalus patří do čeledi Lamiaceae a pochází z oblastí Severní Ameriky, kde divoce rostou na polích a prériích. Tyto trvalky mají dlouhé a silné stonky, které dosahují výšky 50 až 150 cm a jsou pokryty jemnými chloupky. Jejich listy jsou také chlupaté a zubaté a jejich tvar připomíná velká srdce. Od června do srpna nebo září rostlinu zdobí velká, jednotlivá květenství, která připomínají bambulky nebo chocholy. V závislosti na odrůdě mohou být květy bílé, růžové, fialové nebo červené. Tyto rostliny nejen krásně vypadají, ale také příjemně voní – při roztírání vydávají jemnou, citrusovou vůni. V případě hub, které rostou přirozeně v původní půdě, existuje mnoho odrůd. Trvalky mohou mít více než 20 druhů. V Polsku se však pro zvláště bujné kvetení nejčastěji pěstují květináče zahradní a šarlatové. O něco méně rozšířené jsou v polských zahradách citronové nebo hřebínkové houby.

Pysznohead – požadavky a péče

Pro bujné kvetení rostliny na zahradě se vyplatí vybrat vhodné stanoviště a zajistit co nejlepší půdní podmínky. Motýl má rád slunce, proto byste mu měli vybrat dobře slunečné nebo polostinné místo. Vysazená ve stínu pokvete, ale květenství budou spíše malá. Půda pro rostlinu by měla být úrodná, propustná a mírně vlhká. Rostlina nemá vysoké nároky na půdu, poradí si i v půdě méně bohaté na živiny.

Péče o rostliny šafránu spočívá především v zalévání a prořezávání. Trvalky mají rády mírně vlhkou půdu, takže zavlažování by mělo být mírné. V období veder a sucha by však měly být zesíleny. Kořeny rostliny jsou v půdě uloženy dost mělce, takže jim hrozí vyschnutí. Prořezávání květenství po jejich odvadnutí povzbudí rostlinu k opětovnému kvetení. Prořezávání by mělo být prováděno ručním prořezávačem.

Pysnocephalus může být krmen organickými hnojivy, aby se prodloužil a stimuloval jejich kvetení. Vhodný bude biohumus nebo rozložený kompost. Trvalky jsou mrazuvzdorné, takže v zimě nevyžadují zakrytí.

Odrůdy, které jsou náchylné na padlí, je třeba po odkvětu seříznout krátce nad zemí. Díky tomu získáme kompaktní tvar a rostliny budou odolnější vůči chorobám. Rostliny napadené padlím by se neměly vyhazovat do kompostéru.

Jak zasadit Pysnocephalus?

Hotové sazenice Pysnopotli, které se dají sehnat v zahradnických obchodech, můžeme na jaře vysadit na řádně připravený záhon. Místo pro rostlinu je třeba nejprve odplevelit, vyryt rýčem a uvolnit hráběmi. Po výsadbě do země je třeba sazenice hojně zalévat. Vyplatí se ji také přikrýt mulčem, který nejen omezí růst plevele, ale také udrží půdu déle vlhkou. Houby můžete pěstovat i ze semínek, na přelomu února a března jim připravit sazenice a kolem května je vysadit na trvalé stanoviště.

Tyto rostliny mohou růst na jednom místě po dobu 2-3 let. Později ztrácejí na atraktivitě, proto vyžadují pravidelné omlazování. Pokud trvalky zabírají na záhoně hodně místa, odřízneme je rýčem. Na jaře můžete rostlinu rozdělit a přesadit na nová místa v zahradě.

Pysznocephalus nejčastěji zdobí záhony v zahradách, jejich nižší odrůdy lze pěstovat i v balkónových nebo terasových květináčích. Dobrou společnost těmto rostlinám budou řebříčky, floxy, denivky, luční tužky, rudbekie, delphinium a třapatkyPysznoceps vypadá hezky nejen na trvalkových záhonech, ale i v blízkosti vodních nádrží. Květiny jsou vhodné do kytic.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Pysznocephalus - odrůdy, výsadba, péče, požadavky

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Pysznocephalus - odrůdy, výsadba, péče, požadavky

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Pysznocephalus - odrůdy, výsadba, péče, požadavky

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Pysznocephalus - odrůdy, výsadba, péče, požadavky

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Pysznocephalus - odrůdy, výsadba, péče, požadavky

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Pysznocephalus - odrůdy, výsadba, péče, požadavky

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.