Péče o vřesy není složitá, zvládnete ji hravě, pokud si je budete pamatovat pravidelně zastřihávat. Pro bohatý růst a bohaté kvetení by toto ošetření mělo být prováděno každý rok na jaře. Při řezání vřesu byste měli věnovat pozornost několika věcem.
Vřesy jsou krásné rostliny, které po dlouhou dobu zdobí naše zahrady hustými trsy květů. Nemají vysoké nároky, proto jsou vhodné i pro amatérské zahradníky. Mají rádi slunné a suché polohy a kyselou půdu. Mezi nejdůležitější ošetřovací kúry patří mírná zálivka v období sucha, posyp rašelinou během vegetace, mulčování a samozřejmě pravidelný řez.
Proč byste měli prořezávat vřes?
Řez vřesu je jedním z nejdůležitějších postupů péče při pěstování těchto rostlin. Pokud se zdržíte řezu, trsy květů výrazně prořídnou a jednotlivé výhony budou trčet a vypadají nevábně. Řezání vřesu je proto nezbytné, pokud chcete kompaktní a krásné trsy vřesu.
Nepravidelný řez těchto rostlin může také vést k jejich úhynu. Stonky nestříhaného vřesu mohou časem zdřevnavět a ztvrdnout a v důsledku toho nemusí poskytovat vodu a živiny z půdy do horních částí keře.
Kdy stříhat vřes?
Vřesy by se měly stříhat každý rok po zimě, nejlépe po skončení mrazů. Rostliny jsou po seřezání méně odolné vůči chladu, proto se vyplatí dodatečně je přikrýt agrotextilií, větvemi jehličnanů nebo jutovou tkaninou, aby nevymrzly. Dlouhé výhony účinně chrání keře proti chladu, takže kvůli mrazům by se vřes na podzim neměl řezat. U odrůd, které kvetou v létě nebo koncem léta, je vhodné tento postup provést na přelomu března a dubna. Vřesy, které kvetou na jaře, je vhodné seříznout po odkvětu, tedy v květnu nebo červnu. To poskytne ostříhaným rostlinám čas, aby si do léta vytvořily poupata na nových výhonech.
Stříhání vřesu po zimě krok za krokem
Když na jaře začínáte stříhat vřes, stojí za to vědět, jak správně řezat keře a jak to udělat, aby nedošlo k poškození rostliny.
Při řezání vřesu se vyplatí používat nástroje, které se nejen pohodlně používají, ale jsou také bezpečné pro jemné výhonky rostlin. K zastřihování malých trsů můžete použít nůžky nebo ostrý prořezávač.