Kácení stromů – osvědčené metody

Když prořezávání nepřináší výsledky nebo vysoký strom ohrožuje bezpečnost jiných osob či budov, nezbývá nám, než jej pokácet. Je to docela snadný úkol, ale pamatujme na to, abychom to dělali bezpečně a legálně. Zjistěte, jak bezpečně pokácet strom.

Kácení stromů je způsob, jak zlepšit vzhled naší zahrady nebo zajistit bezpečnost procházejících lidí. Abychom to mohli udělat, měli bychom získat příslušný souhlas (pokud je vyžadován), doplnit potřebné vybavení a především zajistit bezpečnost při provádění této činnosti.

Nástroje potřebné ke kácení stromů

K pokácení stromu budete potřebovat následující příslušenství:

  • rukavice
  • ochranné brýle
  • bezpečnostní helma
  • pila na dřevo (ruční nebo motorová)
  • frézy
  • bezpečnostní obuv
  • ochranné kalhoty
  • kovový klín
  • kladivo

Kácení stromu – praktické rady

Při činnostech souvisejících s kácením stromu bychom měli v prvé řadě dbát o vlastní bezpečnost. K tomuto účelu je třeba nosit ochranný oděv, obuv s tužinkou na ochranu nohou, přilbu, ochranné brýle a silné rukavice.

Při kácení stromu začínáme zajištěním plochy. To lze provést pomocí červenobílé pásky – díky ní snadno oddělíme zónu, kam bude padat řezaný strom. Pamatujme také na zabezpečení prostoru proti zvířatům, která si ohrožení neuvědomují. Pokud strom roste na kopci, musíte také zabránit odvalení kmene. 

Dalším krokem je určení, kterým směrem chceme řezaný strom otočit. Pokud se zřetelně naklání na jednu stranu, je to směr, kterým bychom se měli vydat. Pokud má na jedné straně více větví, pak jejich hmotnost může ovlivnit směr pádu stromu. Pokud rostlina roste rovně a váha koruny jednoznačně nepřevažuje jedním směrem, můžeme výběr provést sami. Vyplatí se však uvázat co nejvýše velmi dlouhé lano, díky kterému budeme moci mírně kontrolovat dráhu pádu kmene. Můžeme to udělat, aniž bychom museli lézt na strom. Stačí přivázat těžký prvek na konec lana a pak ho zkusit přehodit například kolem tlusté větve stromu. 

Jakmile určíme směr pádu stromu, můžeme začít řezat. K tomu provedeme řez pilou na dřevo pod úhlem 45 stupňů (ve formě klínu) do hloubky ¼ průměru kmene. Řez musí být veden kolmo ke směru, kterým chceme, aby náš strom padal. Také by měl být co nejblíže k zemi.

Jakmile to máme hotové, přejdeme k další části práce, tedy k vytvoření řezu na druhé straně, 2 cm nad spodní rovinou řezaného klínu. Mezi řezy na obou stranách necháme neseříznutou část kmene. Jinak by strom mohl nekontrolovatelně spadnout.

V poslední fázi vložíme do užšího (a zároveň delšího) řezu kovový klínek, který bude sloužit jako páka. Zatloukáme klín těžkým kladivem, dokud neuslyšíme cvaknutí. V tomto okamžiku bychom se měli vzdálit od stromu o několik metrů v opačném směru, než ve kterém jsme provedli klín řez. Osoba, která nás doprovází, může zároveň tahat za lano, čímž dává padajícímu stromu správnou cestu.

Jakmile strom spadne, začneme řezat větve a kmen rozřízneme na více částí podle jeho velikosti. Je-li průměr kmene velký, pak strom stříháme z obou stran tak, aby se oba řezy setkaly.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Kácení stromů – osvědčené metody

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Kácení stromů – osvědčené metody

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Kácení stromů – osvědčené metody

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Kácení stromů – osvědčené metody

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Kácení stromů – osvědčené metody

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Kácení stromů – osvědčené metody

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.