Produktové dotazy: 730 829 745

Jak zařídit italskou zahradu?

Prostor kolem domu vyžaduje náležitou péči. Měli byste se starat o svůj trávník a výsadbu na vaší zahradě. Každý detail je nesmírně důležitý a umožňuje vytvořit ucelenou kompozici. Mnoho zahradníků si vybírá zahrady ve specifickém stylu. Možností, která potěší i ty nejnáročnější estéty, je prostor v italském stylu. 

Zahrada je místo, o které je potřeba se starat. Pokud svůj zelený dvorek teprve budujeme, stojí za zvážení jeho uspořádání ve specifickém stylu. Dokážeme rozeznat charakteristické složení, které jistě potěší i ty nejnáročnější zahrádkáře. Řeč je o zahradách v italském stylu. Jsou to prostory, které zaujmou svým dokonalým řádem a především bohatými geometrickými formami. Přestože složité formy a tvary mohou začátečníky vyděsit, uspořádání prostoru v tomto stylu není vůbec obtížné!

Seznam potřebných produktů:

Charakteristické rysy italských zahrad

Když se mluví o italských zahradách, vyplatí se znát jejich charakteristické rysy a pravidla, kterými bychom se měli řídit při zařizování domácího prostoru. Zahrady v italském stylu jsou spojeny s renesancí. Renesance je obdobím oživení humanistického myšlení a antického umění jako ideálu a vzoru krásy. Lidé se také zajímali o vývoj techniky a krásy přírody. Podle mnoha badatelů byli tvůrci zahrad v tomto stylu označováni za mimořádně talentované. Není divu - tyto prostory potěší svou jemností, bohatými geometrickými formami a především velkým důrazem na každý detail. Italské zahrady jsou bezvadné. Jejich determinantem je řád, neporušený řád. Používají se zajímavé geometrické formy, kterých se často dosahuje použitím jednotlivých výsadeb.

Pro renesanční zahrady ze slunné Itálie jsou charakteristické živé ploty, které připomínají symetrické labyrinty. Nejdůležitější vlastností takového prostoru je dekorativnost – italská zahrada je úchvatná a mnozí ji nazývají uměním uzavřeným v plotě. Trávník by měl být pravidelně zastřihován. Nesmí tam být žádné chaotické shluky, které by kazily efekt. I o ty nejmenší výsadby je potřeba pečovat, aby vypadaly co nejlépe. Stromy musí být udržovány stejným způsobem a neměly by překračovat stanovený rámec. Přestože je v italské zahradě dominantní barva zelená, najdeme i charakteristické teplé barvy – červené, oranžové nebo žluté výsadby.

Jaké rostliny by měly být v zahradě v italském stylu?

Italská zahrada je příroda v celé své kráse. Sám hostitel hraje v takovém prostoru obrovskou roli. Zodpovídá za udržování pořádku v daném prostoru a především péči o jednotlivé části zahrady tak, aby byly dodrženy v určených mezích. Tato zahrada je skutečným uměleckým dílem!

Rostlinné materiály používané v italských zahradách jsou stromy a keře, jako jsou cypřiše, borovice, platany, duby, vavřínový myrta, cesmína a zimostráz. Jaké rostliny jsou vítány v domácím prostoru vytvořeném v italském stylu? Především stálezelené výsadby nebo ty s tlumenými barvami. Skvěle poslouží zimostráz, stříbrná italská helichrysum, ale i krásně vonící bylinky jako máta, bazalka nebo šalvěj, která je s Itálií spojena.

Vyplatí se zaměřit na kontrasty a tlumené barvy rozbít o něco „ostřejšími“ barvami. V italské zahradě skvěle poslouží růže (v mnoha verzích), karafiáty nebo levandule. Neměla by chybět ani popínavá liána. Je zde místo i pro zeleninu a ovoce! Základem jsou rajčata, která jsou charakteristickým prvkem krásné Itálie.

Drobná zahradní architektura a doplňky

Úlohou prvků drobné architektury je určovat základní členění zahrady, udávat směr a omezovat prostor, podřizovat vodní a rostlinné prvky.

Kromě samotných výsadeb stojí za zmínku doplňky a prvky související s drobnou zahradní architekturou. Prostory upravené v italském stylu musí obsahovat
relaxační zónu. Zahrada je místo, kde po náročném týdnu „dobíjíme baterky“. V takovém prostoru nesmí chybět nábytek – bude se hodit i při malých akcích s rodinou nebo přáteli.

Vyplatí se vybrat sadu zahradního nábytku z kovu nebo proutí. Takové prvky se perfektně hodí ke zbytku aranžmá. Dobře zde poslouží malé kulaté konferenční stolky, kde můžete strávit svá rána popíjením oblíbené kávy nebo čaje. Vzpomeňme také na doplňky, které budou perfektní zahradní dekorací – mezi ně patří: o unikátní květináče, figurky či sošky. Pergola by v italské zahradě neměla chybět. Následovat je budou barevné odrůdy růží a břečťanů, které brzy vytvoří krásné přirozené brány. Zahrady v italském stylu mají také cesty, které označují naši trasu. Vynikajícím řešením bude vytvoření uličky z kamene nebo betonových desek, které zvýrazní uspořádání zahrady.

Vodní prvky mají v italské zahradě široké využití. Přicházejí v podobě volně stojících a nástěnných fontán, kruhových, čtvercových nebo mnohoúhelníkových bazénů, kaskád a vodních umění (skrytá vodní zařízení způsobující nečekané přívaly vody, která šplouchá na překvapené hosty).

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak zařídit italskou zahradu?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak zařídit italskou zahradu?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak zařídit italskou zahradu?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak zařídit italskou zahradu?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak zařídit italskou zahradu?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Jak zařídit italskou zahradu?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.