Jak postavit saunu krok za krokem?

Zahradní sauna je snem mnoha lidí. Pomáhá relaxovat v chladnějších dnech, je to také skvělý způsob relaxace s přáteli. Existuje několik typů saun (včetně suchých a parních) a každý z těchto modelů má trochu jinou strukturu.

Hned na začátku bychom si měli odpovědět na otázku, jakou saunu chceme postavit a kam ji dáme. Kromě toho si musíme připravit potřebné nástroje a materiály. 

Seznam potřebných produktů: 

  • dřevo na stěny a podlahy (nejlépe tvrdé a odolné, jako buk nebo dub)
  • materiál pro izolaci stěn
  • střešní materiál
  • vnitřní vybavení (lavičky, teploměry, indikátory vlhkosti atd.)
  • kamna (na dřevo nebo elektrická).

Jak udělat saunu na zahradě? Výstavba zahradní sauny 

Nejprve je třeba vybrat správné místo. Mělo by to být blízko domova. Stojí za to věnovat pozornost skutečnosti, že je zároveň soukromý. Pečlivé plánování zahradní sauny, určení jejího typu a umístění určí přesnou cestu působení. 

Základy sauny

Pokud chceme, aby sauna sloužila roky, musíme se zaměřit na odolné základy. Nejprve bychom měli vyrobit podlahu, která může být dokončena dlaždicemi. Vyplatí se zvolit dřevěný podstavec, který nejen efektně vypadá, ale je také snadno demontovatelný. 

Saunová nástavba

Nástavba může být vyrobena z masivního a těžkého dřeva nebo lehké kulatiny. V současné době jsou v obchodech k dostání hotové sety pro stavbu sauny, které usnadňují stavbu stavby. Pokud nemáme zkušenosti s renovačními pracemi, vyplatí se zvolit takové řešení.

média

V sauně musí být inženýrské sítě, jako je voda a elektřina. Jsou nutné pro připojení sporáku a osvětlení. Voda je naopak nezbytná pro připojení sprchy, díky které se budete moci po návštěvě zchladit. 

Dokončit

Pokud jde o dokončení sauny, měly by být stěny a strop obloženy tepelně izolačním materiálem, jako je minerální vlna. Poté je třeba položit dlaždice a kámen. V takovém interiéru vypadá skvěle dřevo – kanadská jedle, cedr nebo skandinávský smrk. 

Kamna, dveře a vybavení sauny

Jakmile máme interiér hotový, můžeme instalovat elektrická kamna nebo kamna na dřevo. Jeho cena je asi 1 000 PLN. V sauně vypadají skleněné dveře velmi efektně, i když se vyplatí rozhodnout i pro dřevěné. Nezapomeňte na vybavení, jako jsou vědra na vodu, naběračky, teploměry, přesýpací hodiny nebo systém regulace teploty a lavičky k sezení.  

Jak si vyrobit parní saunu doma? 

Jak postavit parní saunu? Tento typ konstrukce může být umístěn jak na zahradě, tak v domě. Doporučuje se především první řešení, protože eliminuje riziko šíření požáru při případné poruše. Prodejny pro kutily dnes nabízejí velmi přehledné návrhy saun, které celý proces usnadní. Pokud však s vytvářením podobných struktur nemáme zkušenosti, stojí za to přemýšlet o najmutí profesionála. Profesionální pomoc usnadní realizaci projektu. 

Parní sauna – co ještě stojí za to vědět?

Parní sauna se vyznačuje velmi vysokou (dosahující cca 60%) vlhkostí vzduchu. Jeho teplota se pohybuje od 40 do 60 stupňů, takže je vhodný pro většinu lidí. Vysoké vlhkosti vzduchu je dosaženo díky použití speciálních pecí, které současně vytvářejí páru a ohřívají vzduch. 

Těžko najdete lepší atrakci pro váš dům nebo zahradu, než je sauna. Jak postavit tento pokojíček tak, aby plnil svou funkci a zaujal originálním vzhledem? Nejdůležitější je design. Na samém začátku práce stojí za zvážení základních otázek, které určí jednotlivé fáze práce a pomohou odpovědět na otázku, jak si saunu vyrobit sami. Mnoho stavebních obchodů nabízí hotové návrhy zahradních saun, což celý proces značně usnadňuje. Budete potřebovat sadu základních nástrojů, jako je např šroubováky, šrouby, hřebíky a pilky, které se hodí při každé renovaci. Pokud nemáme zkušenosti s nezávislými stavebními a rekonstrukčními pracemi, bude nejvhodnější najmout si profesionála. To nám pomůže vyhnout se zbytečným chybám a dodatečným nákladům.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.