Produktové dotazy: 730 829 745

Jak a kdy prořezávat ořešák? Tipy

Prořezávání ořešáku zlepšuje stav stromu. Díky tomu je jeho koruna tvarovanější a bujnější. Nejlepší je to udělat po mrazu, za teplého dne bez deště. Co je řez ořešáku a kdy jej provádět, aby strom lépe plodil a byl odolný vůči teplotám a chorobám?

Ořech má rozvětvené větve, které poskytují další zdroj stínu v domácí zahradě. Vzhledem k dlouhověkosti této rostliny si možná vaši prarodiče vzpomenou na okamžik, kdy byl strom zasazen.

Seznam potřebných produktů:

Kdy prořezávat ořešák?

Řez ořešáku je nejlepší naplánovat v době, kdy se počasí příliš rychle nemění a nebezpečí mrazů pominulo. Počkejte, až strom přestane vylučovat velké množství mízy – to způsobí, že se případné rány na jaře hojí pomaleji a obtížněji. Navíc je to prostředí, které usnadňuje reprodukci plísní, což rostlinu výrazně oslabuje. Řez vlašských ořechů je nejlepší naplánovat během prázdnin (mezi červnem a srpnem). Nezapomeňte to udělat za slunečného dne bez deště - kapky by mohly smýt zahradnické prostředky, které by měly být aplikovány na ostříhané větve.

Pokud je ořech opravdu přerostlý, můžete ho seříznout dříve, klidně i v březnu. Pak byste měli strom pečlivě sledovat, abyste zjistili, zda nevylučuje mízu. Pokud míza vytéká z ořezaných větví, někdy zemře celý strom.

Jak prořezat ořešák?

Řez ořešáku se liší podle toho, zda se jedná o mladý nebo víceletý strom. Nově vysazená rostlina potřebuje zkrocení - je třeba se postarat o odpovídající růst koruny. Jednoletý strom se vyplatí seříznout ostrým prořezávačem na výšku asi 150 cm. Boční větve by měly být kratší (asi 80 cm dlouhé). Pokud je stromek krátký, nemusíte ho seřezávat shora, ale pouze zkrátit boční větve, aby prořídly a umožnily růst novým. Účelem řezu v prvním roce je prodloužení kmene a vytvoření koruny.

V případě řezu ve druhém roce vyřezáváme výhony, které konkurují návazci a zkracujeme příliš silně rostoucí větve. Pokud větve dvouletého ořechu nejsou vhodné do koruny, tvoříme stromek znovu. Vodítko seřízneme 40 cm nad plánovanými větvemi a odstraníme boční výhony.

U starších stromů, minimálně pětiletých, je důležitý tzv. formovací řez. Větve ořechu mají tendenci růst nahoru, což snižuje možnost nasazení pupenů. V takovém případě je dobré je seříznout tak, aby byly nuceny ležet vodorovně. Pokud se větve nechtějí samy vést, je třeba je ochočit a svázat provázkem nebo použít zátěž, např. těžké špalíky. Tato ošetření provádíme v plném vegetačním období, od poloviny května do prvních dnů září. Výjimečně můžeme odstranit jedinou větev v jinou dobu. Pak bychom ji měli seříznout na tzv zátka (délka 20-40), kterou v plné vegetaci hladce odstraníme. 

Řezání ořechu – tipy pro pěstitele

Zbavit se výhonů v blízkosti kmene je stejně důležité jako péče o správný tvar koruny (její prořídnutí). Čím jsou stromy starší, tím více výhonků se objevuje. Jejich odstranění je stále těžší a těžší. Tyto výhonky je lepší odstranit, když jejich průměr není větší než 5 cm. Bez ohledu na stáří ořešáku je nutné pravidelně odstraňovat odumřelé větve, ty se stopami nemoci nebo ty, které nedávají plody. 

Jak stříhat větve a výhonky vlašských ořechů? K tomu se nejlépe hodí velký nůžkový prořezávač. Odpad zastřihněte přímo u kmene a pak na obnažené rány naneste zahradnickou mast. Po prořezání se také vyplatí celý strom postříkat fungicidem. 

Neměli byste se bát, že po výrazném prořídnutí začne ořešáku rašit stále méně výhonů – právě naopak. Nové větve rostou více a celá koruna získává svěžejší a rovnoměrný tvar. Ořezaný strom lépe odolává měnícím se povětrnostním podmínkám a patogenním hrozbám. Ořešák je dlouhověký strom a jeho koruna může při správné péči dosáhnout impozantních rozměrů. 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak a kdy prořezávat ořešák? Tipy

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak a kdy prořezávat ořešák? Tipy

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak a kdy prořezávat ořešák? Tipy

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak a kdy prořezávat ořešák? Tipy

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak a kdy prořezávat ořešák? Tipy

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Jak a kdy prořezávat ořešák? Tipy

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.