Produktové dotazy: 730 829 745

Hrabání listí - podzimní zahradní práce

Podzim je ročním obdobím, během kterého je jedním z charakteristických jevů padání listí. To je spojeno s podzimními zahradními pracemi. Jednou z činností vykonávaných na podzim je hrabání listí. Mnoho lidí si však klade otázku, zda je nutné je hrabat.

Při podzimním úklidu připravujeme domácí zahrady na nadcházející zimu. Provedením zahradnických prací na vašem pozemku na podzim si pozimní úklid vyžádá mnohem méně námahy. Jedním z mnoha úkolů, které si v tomto ročním období pamatujeme, je hrabání listí. Názory na to, zda byste měli na podzim shrabat listí, se však různí.

Hrabat listí na podzim – mělo by se to dělat?

Rozpadající se listí zúrodňuje půdu a zadržuje vlhkost. Poskytují také životní prostor pro bezobratlé živočichy, kteří jsou potravou pro mnoho zvířat. Neshrabané listí se často stává úkrytem pro ježky. Další výhodou ponechání spadaného listí na zimu je fakt, že jeho vrstva chrání rostliny před mrazem. Jak vidíte, padající listí plní v ekosystému velmi důležitou funkci. Pokud je tedy na podzim necháte na záhonech nebo záhonech, napodobíte přírodní úkazy vyskytující se v přírodě. To jsou argumenty potvrzující, že hrabání listí na podzim není nutné, ale existují i argumenty pro odstraňování spadaného listí na podzim. Můžete je krmit do kompostu. Další výhodou hrabání listí je, že vaše zahrada bude vypadat atraktivněji. Díky tomu budete mít na jaře také méně úklidových prací a ušetřený čas můžete věnovat třeba jiným, naléhavějším zahradním pracím. Je třeba také zmínit, že zanechané listy mohou trávníkům a trvalkám odříznout přístup slunečního světla, což pravděpodobně povede k hnilobě rostlin a rozvoji různých chorob. Obzvláště škodlivé jsou spadané listy napadené plísní . Pamatujte také, že mokré a rozkládající se listí ponechané na chodníku, příjezdové cestě a cestách způsobí, že povrch bude kluzký. To zase může vést k vážným nehodám.

Hrabání listí na podzim – co s listím na zahradě?

Co byste tedy měli dělat – měli byste shrabat listí, a pokud ano, proč to vůbec dělat? Z výše uvedených argumentů vyplývá, že spadané listí je nejlepší odstraňovat z trávníků a komunikačních cest, tedy chodníků, příjezdových cest a cest. Pokud máte jehličnaté stromy, nezapomeňte pravidelně setřásat spadané listí. Zabráníte tak žloutnutí jehlic.

Shrabané listí je třeba vhodně ošetřovat. Můžete je použít do kompostu nebo nadělat kopečky kolem kmenů stromů. Na záhonech pokrytých půdními pokryvy a pod keři ponechejte mulč odumřelých, ale zdravých listů, pamatujte na to, že na jaře je budete muset shrabat a poté vyhodit do kompostu.

Hrabání listí – co budete potřebovat?

Na shrabování listí můžete použít tradiční hrábě, ale moderní řešení jsou mnohem efektivnější a šetří více času. Pro podzimní zahradní práce se vám bude hodit fukar Energy+, zejména některý z následujících modelů:

Kdy shrabat listí a jak brzy s tím začít?

Listí, které padá ze stromů, je třeba pravidelně odstraňovat z trávníku a cest až do příchodu zimy. Snížíte tak riziko uklouznutí a s tím spojené možné poškození zdraví. Majitelé zahrad se často ptají, jak rychle shrabat listí. Odpověď na tuto otázku je následující: jakmile se objeví, tedy co nejdříve. Vyhnete se tak silné vrstvě listí.

Co dělat s přebytečnými listy?

Pokud je na vaší zahradě příliš mnoho listí, můžete je přeměnit na kompost. Nejlepší listy pro tento úkol jsou listy ze stromů, jako jsou:

  • topol
  • Lípa
  • bříza
  • ovocné stromy

Spadané, shrabané listí můžete také odnést do místní kompostárny. Listí můžete pálit pouze v případě, že ve vaší obci není žádné kompostovací zařízení. V opačném případě vám hrozí vážné následky, včetně pokut.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Hrabání listí - podzimní zahradní práce

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Hrabání listí - podzimní zahradní práce

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Hrabání listí - podzimní zahradní práce

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Hrabání listí - podzimní zahradní práce

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Hrabání listí - podzimní zahradní práce

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Hrabání listí - podzimní zahradní práce

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.